Nachádzate sa tu:

Opis splavu

 

Samotná plavba z centrálneho nástupiska pre plte od Penziónu Pltník z Červeného Kláštora po ústie Lesnického potoka trvá cca 1 hod. a 45 minút a prekonáva výškový rozdiel 40 metrov. Dunajec vyhĺbil v pohorí Pienin obrovskú úzku a kľukatú tiesňavu dlhú 9 km.

 

Ukážeme Vám najatraktívnejšie miesta splavu so stručným popisom.                       Pozrieť video

 

 

 

Vitajte na našej pomyselnej plti plaviacej sa po rieke Dunajec v malebnom prostredí Pieninského národného parku.

 

Dominantou PIENIN je panoráma Troch Korún, najvyšším vrchom je Okrunglica s výškou 982 m.n.m.

Vstupnou bránou do kaňonu rieky je špicatá skala s názvom Ostrá.

• Jánošíkov alebo Zbojnícky skok - najužšie miesto Dunajca, široké 10 m, hlboké 12 m.

• Miesto zvané Barštyk. Pena, ktorá sa nachádza v týchto miestach na hladine, je rozpustený vápenec. Od nej je   odvodený aj názov Pienin - peniaca sa voda.

• Vrch Holica. Obsahuje v sebe sedem strechovitých skál - Sedem skamenelých mníchov, ktorí podľa legendy       skameneli preto, lebo odtrhli bohom zakázanú rastlinku.

 

splav dunajca

• Vrch Facmiech. Rieka sa tu zatáča skoro o 180°.

• Najpomalší úsek rieky - Lenivé. Miesto, kde sa tradujú začiatky pltníctva na Dunajci. Na brehu stála krčma.

• Najkrajšia skala Pienin zvaná tiež Matka Pienin - Sokolica. Je spojená turistickým chodníkom s Troma korunami. • Miesto nazývané Baňa so skalným bralom - Osobitou.

• Splav končí prírodným výtvorom - prielomom Lesnického potoka po domácky volaného Vylízaná.

 

  

splav dunajca

 

  

Z cieľovej stanice sa naspäť do Červeného Kláštora môžete dostať štyrmi základnými spôsobmi:

1. Pešo (kaňonom rieky) – náučnou turistickou trasou. Trasa je nenáročná, vedie nádhernou prírodou s množstvom úžasných pohľadov na faunu a flóru Pienin. Trvá cca 2 hodiny.

2. Bicyklom – tou istou trasou ako pešo. Trvá cca 50 minút. Bicykle si môžete zabezpečiť pri štarte v kase na predaj lístkov pred samotným splavom. K dispozícii sú všetky veľkosti bicyklov vrátane detských sedačiek a detských vozíkov.

3. Autobusom – z cieľovej stanice po cca 800 m prídete na parkovisko kde čakajú autobusy, minibusy, taxíky. Návrat vrátane cesty pešo trvá cca 1 hodinu.

4. Pre fyzicky zdatných turistov existuje alternatíva návratu vrcholovkou Pienin, kedy z cieľovej stanice v Lesnici treba prejsť cca 500 m po prúde rieky ku kompe, ktorá prevezie turistov na druhú stranu rieky a odtiaľ začína výstup na Sokolicu, ďalej vrcholovka na Tri Koruny a odtiaľ zostup až ku rieke a prechod lávkou cez Dunajec v Červenom Kláštore. Trvá cca 5-6 hodín.